Mater Dei Instituut Brasschaat

 

Start

Reisroute

Deelnemers

Activiteiten

Reisverslag

Foto's

Sfeerbeelden

Links

 

 

Romereis 2006 26/03/06-04/04/06

Het regende in Brasschaat toen een zestigtal Italiëreizigers verzamelden op een tamelijk ochtendlijk uur . De reisleider met grote regenhoed was al druk in de weer om haar schapen te tellen. Iedereen op tijd aanwezig!.

Een bus bracht ons naar Charleroi voor een vlucht met Ryanair naar Rome -Ciampino. Het was een prachtig uitgedoste dubbeldekker; volgens sommigen zouden ze met dergelijk materiaal wel naar Italië willen . Hoorden wij daar misschien enige vliegangst doorklinken…. Onderweg pikten wij nog een onontbeerlijk exemplaar van het reisgezelschap op langs de oprit van de autostrade, met name de leraar geschiedenis.

In Charleroi hadden wij ruimschoots de tijd om het maximaal toegelaten gewicht van vijftien kg per persoon te controleren. Sommige reizigers dachten eraan om een paar maanden weg te blijven want de weegschaal gaf wel twintig kg aan en meer. Gelukkig kon de bagage een beetje worden verdeeld over de reistassen van zuiniger leerlingen die complexloos met iets meer dan zes kilo de Italiëreis konden verslaan.

Voor enkele leerlingen was vliegen een nieuwe ervaring waar ze toch al maanden lang een beetje schrik voor hadden. Gelukkig verliep de vlucht vlekkeloos. Bij het oppikken van de bagage was het alweer de geschiedenisleraar die als laatste zijn valies van de band kon sleuren. Was het toeval of had hij het stiekem op een akkoordje gegooid met de organisatoren om steeds als laatste toe te zien of iedereen nog bij de groep was?? 

Klik dubbel voor het bekijken van de foto en druk op 'vorige' om terug te keren

Aankomst in Rome

Buiten het gebouw van de luchthaven stonden Italiaanse militairen , het geweer in de aanslag, ons (?)op te wachten. Gelukkig konden wij vlug in de Italiaanse bus. Onze  Italiaanse buschauffeur Mario poseert hieronder fier tussen 2 Vlaamse maagden...

Een eerste bezoek: Ostia: meer dan 600 jaar was Ostia een druk handelscentrum en de belangrijkste haven van Rome.  In de 5de eeuw raakte de stad in verval door een combinatie van malaria en concurrentie van de nabije havenstad Portus. De nu 5 km landinwaarts gelegen ruïnes geven een goed beeld van het dagelijks leven in de oudheid. De hoofdweg, de Decumanus Maximus, voert over het Forum, waar Ostia's grootste tempel staat, langs het Capitool en langs het gerestaureerde theater waar in de zomer nog steeds openluchtconcerten worden gegeven.

Na het bezoek aan Ostia bereikten we het hotel San Paolo op de Viale F Baldelli in Rome : dit hotel ligt bijna vlak tegenover de kerk van San Paolo fuori le Mura.  Ook de metrolijn was in de onmiddellijke buurt.  Hiervan zouden wij handig gebruik maken om de geplande bezoeken in Rome af te leggen. De buschauffeur Mario woonde in Rome en verdween dan ook spoorloos voor de volgende vier dagen .

Na de kamerverdeling en een opfrisbeurt konden wij genieten van een typisch Italiaans avondmaal: pasta natuurlijk ,gevolgd door vlees en veel sla, extra kaas voor i professori en nadien vers fruit. Zo zou het de volgende dagen steeds verlopen. In de bar van het hotel kon nog wat worden nagekaart of voorbereid voor de volgende dag alvorens aan een rustige nacht te beginnen... Dit was echter een beetje buiten de bedoelingen van het jonge volkje gerekend: het immense terras bood de leerlingen flink wat mogelijkheden om nog late sociale bezoekjes af te leggen aan elkaar of aan andere buitenlandse wezens. Het gevolg was een kleine nachtelijke jacht van bezorgde Vlaamse leerkrachten op de al te uitbundige hotelgasten die niet meer goed wisten welke kamer hun was toebedeeld.

Dag 1 in Rome:  Na een prima ontbijt stond het Forum Romanum op het programma: aankomst met de blauwe metrolijn ,station Colosseo ...... aan het Coloseum. Het zonnetje was al van de partij en maakte het bezoek aan het Forum tot een aangename wandeling.

In de vroege republiek was het Forum een rommelige plek waar etensstalletjes en bordelen zij aan zij stonden met tempels en de vergaderplaats van de Senaat.  In de 2de eeuw voor Christus  besloot men het centrum van Rome op te knappen, waarbij de kraampjes plaatsmaakten voor zakencentra en gerechtshoven.  De keizers handhaafden het Forum als ceremonieel hart van de stad; ze renoveerden de oude gebouwen en lieten nieuwe tempels en monumenten verrijzen. Wij herinneren ons vooral het best bewaard gebleven monument op het Forum: de Boog van Septimus Severus, de gereconstrueerde Curia, dit is het oude Romeinse Senaatshuis, de tempel van Saturnus (8 granieten zuilen),de tempel van Vesta en het huis van de Vestaalse Maagden. die van hun tiende tot hun veertigste de heilige vlam in Vesta's ronde tempel moesten onderhouden.  Bij verlies van hun maagdelijkheid werden ze levend begraven;

Afspraak na het bezoek bij de boog van Titus.  Van hieruit werd de wandeling door het antieke Rome verder gezet langs het Coloseum, het grootste nog bestaande monument van het oude Rome. Via ondermeer de triomfboog van keizer Constantijn, het Circus Maximus  ...werd er opnieuw verzameld voor het monument dat werd opgericht voor de eerste koning van het verenigd Italië Victor Emmanuel II  De zon was opnieuw van de partij zoals blijkt uit bijgevoegde foto's.

Na een korte rustpauze startten de deelnemers met de  barokwandeling: vertrekkend op de Piazza Farnese, één van de mooiste pleinen van Rome, konden de leerlingen met behulp van een uitgestippelde wandeling de belangrijkste punten in Rome aandoen..Op hun weg zijn zeker de Piazza Navona met de 3 fonteinen, het pantheon als grootste meesterwerk van de Romeinse bouwkunst, de San Ignaziokerk, als belangrijke punten te onthouden......en zeker de beruchte Spaanse trappen,gelegen vlak tegenover de dure Via Condotti.

de barokke 'snoep'wandeling...

Van het metrostation Spagna nabij de  Spaanse trappen  reden we gezamelijk terug naar huis. Door de grote drukte op lijn 1 van de metro zaten wij als haringen in een ton opeengepakt en ja hoor... Nena werd jammer genoeg het slachtoffer van een gladde Italiaan en verloor haar heuptasje met alle noodzakelijke papieren... Gelukkig werd de bankkaart vlug geblokkeerd en kon de politie zorgen voor een voorlopig identiteitsbewijs.                                                                                                                    

Dag 2 in Rome bezoek St Pietersplein, de basiliek, Vaticaans museum, beklimming van de toren

Bij het vertrek voor onze bezoeken op de tweede dag Rome werd iedereen nogmaals aangezet tot extra voorzichtigheid bij het verblijf in de metro daar wij opnieuw de drukke hoofdlijn moesten nemen om in het station Ottaviano S. Pietro te belanden. Sommige begrepen al vlug dat wij hier bij het hoofdcentrum van de katholieke kerk zouden belanden en ze namen zich alvast voor een balans op te maken van  het aantal vrouwelijke religieuzen .In de loop van de dag bleek echter dat het aantal een beetje te veel was om bij te houden en raakten ze de tel kwijt.  Ze lieten ook duidelijk verstaan dat het  zonde was dat zoveel schoon manvolk toch gekozen had voor een 'roeping'...

Op het St Pietersplein bleek er toch iets uitzonderlijks aan de hand want hier stonden al stoelen klaar voor...?  Achteraf zou blijken dat het al ter voorbereiding was van een gemeenschappelijke audiëntie van de nieuwe paus de volgende dag.

Het  St Pietersplein biedt zo maar eventjes plaats aan 400 000 man: indrukwekkend  Het ontwerp en de aanleg van het plein door Bernini is blijkbaar perfect: een obelisk precies in het midden van het ellipsvormige plein  en de 3 zuilenrijen als omarming van de gelovigen op het plein.

 De St Pietersbasiliek : bijna alle architecten uit de Renaissance en de Barok hebben zich bemoeid met het ontwerp van de Basilica van Petrus,de beroemdste kerk van het christendom. Oorspronkelijk opgetrokken in de vorm van een Grieks kruis met alle armen even lang, zoals Bramante het zag , tot de verdere plannen van  Michelangelo  werd uiteindelijk alles voltooid  in 1590 .  De 136.5 m hoge koepel werd door Michelangelo ontworpen maar pas na zijn door afgewerkt. Van de vorm van de kerk werd later afgestapt  en werd de oostelijke vleugel verlengd tot een Latijns kruis. Daardoor zie je hoe dichter je de kerk nadert hoe langer hoe minder van de kolossale koepel .  In de kerk zelf staan wij vol bewondering voor de Piëta van Michelangelo.  De kerk zelf is 211.5 m lang en in  de vloer van het schip van de kerk treffen wij tekens aan die de afmetingen van andere kerken , ondermeer de kathedraal van Antwerpen, weergeven.  Het  extravagante barokke baldakijn  meet  29 meter hoog en staat boven het graf van Petrus. Het is van de hand van Bernini

Later op de dag zouden een twintigtal moedige leerlingen en 2 kwieke leerkrachten de machtige koepel beklimmen. Van hieruit heb je een prachtig zicht op het plein en de omgeving zoals blijkt uit de foto's

In de namiddag werd het aanschuiven geblazen voor een bezoek aan de Sixtijnse kapel met ondermeer 'Het laatste oordeel' van Michelangelo  en de Stanze van Rafaël met als beroemdste werk 'De school van Athene'  Enkele leerlingen hadden zich de Sixtijnse kapel nog groter en indrukwekkender voorgesteld...

Dag 3 in Rome

Een keuze tussen: - audiëntie bij de paus, een bezoek aan Villa Borghese

Een bezoek aan de paus bleek voor een twintigtal leerlingen toch wel een belevenis om de kerkvader van op  twee meter te aanschouwen. Vanaf negen uur klaar zitten op het St Pietersplein voor een ontvangst om 11 uur bleek nog wel mee te vallen. Spijtig genoeg spreekt hij echter geen Nederlands. In ieder geval was er een massa volk  

De Villa Borghese en het park werden in 1605 ontworpen voor de neef van paus Paulus V. Hier werden een van Europa's mooiste collecties schilderijen, beelden en antiquiteiten bijeengebracht in de villa die speciaal voor dit doel werd gebouwd. Het park was een van de eerste in zijn soort in Rome.De door brede lanen gescheiden formele tuinen stonden vol met antieke beelden. Men plantte er 400 bomen en de vader van Bernini ontwierp tuinbeelden, fonteinen, 'geheime' bloementuinen, omheinde gedeelten voor uitheemse dieren en vogels en zelfs een grot met kunstmatige regen. In 1902 kocht de staat het park en de villa en in 1911 vond er een wereldtentoonstelling plaats.

In de namiddag kon er worden gekozen tussen cultuur met ondermeer een bezoek aan het studentengedeelte van de stad, een winkelnamiddag voor enkele verwoede fans, en een ontspannende namiddag in het park.  De culturele honger bleek erg groot en er werden nog heel wat belangrijke plaatsen aangedaan in een lange wandeling.

Dit werd de laatste avond in Rome want morgenavond zouden wij in Firenze slapen.

Donderdag 30 maart: vertrek naar Firenze met onderweg een bezoek aan Orvieto